Puolivuotiaan vauvan nukkumisesta

puolivuotias vauvaunikoulupuolivuotias heräileevauva nukkuu huonosti

Meillä asuu reilu puolivuotias ihmistaimi joka on syntymästään saakka suhtautunut elämään jokseenkin jopa väsyttävän innostuneesti. Hän on alusta saakka ollut hyvin herkkäuninen, mutta toisaalta nukahtanut helposti esimerkiksi kantaessa, rinnalle ja öisin uudestaan.

Vauvan unessa tai sen määrässä ei ole juurikaan ollut poikkeuksia tässä vauvavuoden ensimmäisellä etapilla. Hän herää monta kertaa yössä ja päiväunet ovat olleet hieman haastavia. Ennen kuin noin puolivuotispäiviensä korvilla vauva päätti alkaa tahtomaan aamulla nukkumaan heti kello kahdeksan! Toinen vaihtoehto on huutaa, mutta valitsemme mieluiten nukkumisen. Tämä taas on vaikuttanut hämmentävän hyvin loppupäivään, kun tietää jokaisena päivänä hänen saavan edes yhden pidemmän pätkän unta.

Aamun ensimmäiset päiväunet (alkaen kahdeksalta) sopivat hyvin päivärytmiin koska meillä asuu eskarilainen jonka täytyy olla puolentoista kilometrin päässä suorittamassa oppivelvollisuuttaan joka aamu. Vauva on unessa yleensä jo ennenkuin päästään kotipihasta pois. Hän nukkuu koko tämän aamulenkin joka eskareineen ja muutaman mutkan kautta kestää tunnista kahteen. Hän saattaa jopa jatkaa unia vaunuissa joka on aivan ennenkuulumatonta. Yksikään vauvoistamme ei ole harrastanut monen tunnin päiväunia, etenkään paikallaan olevissa vaunuissa 😀

Päivän aikana hän torkahtaa kerran pari pieneksi hetkeksi, mutta iltapäivällä silmät alkavat painaa ja taas on aika työntää vaunuja tai käydä kävelyllä vauva liinassa tai kantorepussa. Olemme kokeilleet nukuttaa sisällä, tuloksetta tai unet ovat vain pienet nokoset. Tämä taas näkyy yöunien aikaan joko siinä, että vauva nukkuu päiväunet silloin ja herää valvomaan tai sitten hän on niin väsynyt, että kirjaimellisesti riehuu.

Ja ne yöt. No, ei ne nyt ihan kamalia ole. Välillä vaivaa hampaat (niitä on kohta kuusi), välillä ilmeisesti vain sietämätön elämisen halu joka purkautuu erilaisina motoristen taitojen harjoitteina.

Vauva sai perhepetimme jatkoksi pinnasängyn, josta on laita pois.
Hän tykkää kyllä. Nimittäin leikkiä siellä.

Viime aikoina (tilanteet muuttuvat salamana) vauva on nukahtanut mielellään syliin. Vauva sylissä nukkuminen on enimmäkseen ihanaa, se on vain niin pieni hetki elämässä kuin he tahtovat niin tehdä tai kun vanhempi jaksaa heitä kannatella. Eilen vauva nukkui sylissä yli tunnin ennnekuin raaskin siirtää omaan sänkyynsä.

Normaalina yönä vauva herää mitä tahansa 3-10 kerran väliltä. Hän kyllä nukahtaa nopeasti, enkä ole kokenut minkäänlaisia unikouluja vielä tarpeellisena. Ehkä siksi, että pelkään tämän olevan viimeinen elämänvaihe vauvan kanssa ja sillä varjolla voi nuuskutella vauvaa myös öisin 😀 Lisäksi unenlaatu on muuten parantunut, niin vähemmilläkin unilla olen pirteämpi kuin esimerkiksi normaalissa työelämäarjessa ääriään myöten stressaantuneena…

Unikoulua ei myöskään tue päivän ruokailut. On haastavaa syödä kun keskityttymistä häiritsee kaikki. Vauva siis syö öisin enemmän kuin pienempänä :O

Näihin vähän levottomiin öihin antaisin vertaistukena kanssakärsijille seuraavat vinkit:

  1. Mene nukkumaan vauvan kanssa samaan aikaan. Ainakin saat vähän unta.
  2. Tiedosta tämän hetken ohikiitävyys. Ei ne kohta enää valvota meitä.
  3. Käy hierojalla ja joogaa. Molemmat lisäävät henkisesti ja fyysisesti väsyneen kehon hyvinvointia.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s